IEA: Ropný trh kvůli Egyptu není v nouzové situaci

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 1. února (ČTK) - Světový ropný trh kvůli nepokojům v Egyptu žádnou mimořádnou situaci nezažívá, kdyby však nastaly poruchy, byl by to pro mezinárodní organizace odběratelů a producentů ropy důvod k zásahu. Sdělil to dnes šéf Mezinárodní agentury pro energii Nobuo Tanaka.

"Pokud dojde k poruše, měli bychom jednat," řekl Tanaka agentuře Reuters. Vedle své organizace tím myslel zejména Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), která nyní odmítá zvýšit těžbu, protože na trhu žádné problémy nevidí. "Chtěli bychom, aby byla OPEC flexibilnější," řekl Tanaka.

Ceny ropy v obavách z dopadů masových protivládních nepokojů v Egyptě a z nestability na celém Blízkém východě v případě pádu vlády Husního Mubaraka v pondělí výrazně vzrostly. Severomořská ropa Brent se poprvé od října 2008 přehoupla přes hranici 100 dolarů za barel. Dnes ceny mírně klesly, Brent však zůstal nad 100 dolary.

Tanaka uvedl, že Suezský průplav a ropovod Sumed, který spojuje přístav Suez se severním pobřežím Egypta, pokračují v běžném provozu. Dodal, že i kdyby byl průplav uzavřen, nevznikl by na trhu fyzický nedostatek, pouze by se zvýšily náklady na přepravu ropy. Správa průplavu dnes oznámila, že nepokoje na provoz kanálu žádný vliv nemají.

Ropný kartel OPEC uvádí, že má nyní v pohotovosti volné kapacity v objemu šesti milionů barelů denně, což představuje sedm procent světové poptávky. OPEC je sice vývojem v Egyptě znepokojen, nevidí však potřebu zvýšit těžbu, protože na trhu žádné problémy nejsou, prohlásili v pondělí ropný ministr Saúdské Arábie Alí Nuajmí a generální tajemník organizace Abdalláh Badrí.

OPEC nemá podle Badrího v plánu svolávat mimořádné zasedání ministrů před pravidelnou schůzkou, která se plánuje na červen. Setkání mezi producentskými a odběratelskými zeměmi 22. února v Rijádu podle něj s největší pravděpodobností k žádné dohodě o zvýšení produkce nepovede.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK