ČR v EU v inovacích patří k podprůměru, i kvůli ní EU zaostává

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. února (zpravodaj ČTK) - Česko i Slovensko patří v Evropské unii k podprůměru v inovační výkonnosti. Česká republika je podle dnešních údajů Evropské komise v tomto ohledu jedenáctá nejhorší z 27členné EU, Slovensko dokonce páté nejhorší. I jejich výsledky tak přispívají k tomu, že EU stále citelně zaostává za mezinárodní konkurencí, zejména Spojenými státy a Japonskem.

Češi a Slováci podle dnešní zprávy o inovacích v EU v roce 2010 patří do třetí skupiny ze čtyř, tedy mezi "mírné inovátory". Mezi "nejslabší inovátory", tedy do ještě horší skupiny, spadají už jen Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Rumunsko.

"I když ve většině členských států EU jsou trendy i přes hospodářskou krizi slibné, pokrok není dostatečně rychlý," uvedla komise. Nejvýkonnější jsou v inovování z členských zemí EU Švédsko následované Dánskem, Finskem a Německem.

"Musíme zvýšit úsilí při vytváření inovativnější Evropy, abychom doběhli naše hlavní konkurenty a opět se dostali na cestu silného a udržitelného růstu," prohlásil eurokomisař pro podnikání a průmysl Antonio Tajani. Inovace jsou přitom podle něj klíčem k vytváření nových pracovních míst.

Komise hodnotila 25 kritérií. Jde třeba o lidské zdroje, financování či podporu inovací. Hlavní mezery proti konkurenci Brusel vidí v kategorii "činnosti společností", která ukazuje, nakolik se soukromé firmy v EU orientují na inovace; jde třeba o to, kolik na to dávají peněz.

Právě problematika inovací bude společně s energetikou patřit k hlavním tématům mimořádného summitu EU, který se uskuteční v pátek v Bruselu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK