Elektrárna Temelín vyrobila v lednu rekordní množství energie

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín 1. února (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v lednu rekordní množství energie. Oba bloky dodaly do sítě 1,509 miliardy kilowatthodin (kWh) elektrické energie. Je to o osm milionů KWh více než maximum z loňského března, informoval dnes ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Už několik let vyrábí Temelín v lednu nejvíce elektřiny. Z deseti nejvyšších měsíčních výrobních výsledků jich polovina připadá právě na první měsíc v roce. "Důvodem je plynulý provoz bez odstávek a dobré klimatické podmínky. Nízké teploty totiž svědčí účinnosti chladicího okruhu," uvedl Sviták.

Nejvíce elektřiny za jeden letošní lednový den vyrobily oba temelínské bloky v pondělí 10. ledna, a to 48,778 milionu kWh.

Letos elektrárna Temelín plánuje vyrobit 14,81 miliardy kWh elektřiny a v roce 2012 chce dosáhnout cíle projektu Bezpečně 15TERA a vyrobit 15 miliard kWh.

Loni oba bloky elektrárny vyrobily 13,82 miliardy kWh elektřiny, což bylo nejvíce od uvedení elektrárny do provozu. Temelín ale zaostal za původním plánem o 0,6 miliardy kWh, a to kvůli nečekanému prodloužení odstávky prvního bloku o tři týdny. Tento rok Temelín plánuje dvě odstávky. První se uskuteční na začátku května a měla by trvat 48 dní, druhá bude zahájena v polovině července a měla by být 59 dní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK