Aktuálně: Internetový portál i-legálně.cz po třech letech končí

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Internetový portál I-legálně, který se zabývá prodejem legálním hudby na internetu, po třech letech končí. S odvoláním na šéfa a zakladatele serveru Petra Peřinu to dnes uvedl server Aktuálně.cz. Portál oficiálně skončí ve středu.

Podle serveru zpráva o konci I-legálně nepřichází nečekaně. Hudební vydavatelství totiž oznámila, že od jara spustí projekt JetMusic. Tato digitální databáze české hudby bude nabízet nejen online poslech zdarma, ale i možnost nákupu jednotlivých skladeb.

Projekt už má své internetové stránky s doménou eu, které oznamují, že brzy se na nich objeví ústřední digitální archiv stovek tisíc alb české populární hudby, píše Aktuálně.cz.

Server připomněl, že portál I-legálně si svou pozici v českém virtuálním světě musel vybojovat, a to zejména u hudebních vydavatelství. Většina z nich, s výjimkou Supraphonu a některých alb vydaných Universal Music, například do loňského léta trvala na ochraně prodávané hudby technologií DRM (Digital Right Management).

Do této technologie portál investoval miliony korun; pro uživatele přitom byla nepříjemná. Komplikovala například vypalování zakoupených skladeb na některých zařízeních, uvedl Aktuálně.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK