Pražská burza dále rostla, index PX si připsal 0,81 procenta

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Pražská burza dnes pokračovala v růstu, hlavní index PX získal 0,81 procenta na 1246,9 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy, jejíž obchodování se počínaje dneškem prodloužilo o dvacet minut. Zisková byla většina titulů, dařilo se především energetickým firmám a developerovi Orco.

Zisky si připisují i okolní burzy, investory podle analytiků a makléřů potěšily nečekaně vysoké hodnoty předstihových indikátorů v eurozóně i USA.

Cenné papíry těžební NWR posílily o 2,83 procenta na 294 Kč, akcie energetické firmy ČEZ získaly necelé procento na 840,10 koruny. Největší růst vykázal dnes developer Orco, díky oznámení prodeje části berlínských aktiv posílil o 5,77 procenta na 187,20 koruny.

"Na akciové trhy se i přes pokračující protesty v Egyptě vrátila chuť k nákupům. Rostoucí ceny komodit a růst průmyslové výroby v Číně pomohly ropnému a těžebnímu sektoru, daří se ale i pojišťovnám a chemickým titulům," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Pojišťovna VIG si v Praze polepšila o víc než procento na 965 Kč, petrochemický Unipetrol posílil o dvě procenta na 187,50 Kč.

Rostly i cenné papíry Komerční banky, získaly 0,69 procenta na 4250 Kč. Akcie Erste bank stagnovaly na úrovni 887 korun. Přírůstek bezmála 3,5 procenta si připsala také mediální CME, nedařilo se naopak sázkové Fortuně, která odepsala přes dvě procenta.

Na pražské burze se dnes poprvé obchodovalo v hlavní obchodní fázi do 16:20, závěrečná aukce pro vybrané cenné papíry byla nově do 16:27 namísto dřívějšího rozmezí 16:00 až 16:07. "Investoři tak mohli reagovat na zveřejněná lepší data z amerického průmyslu a promítnout je do úprav pozic před dalším vývojem," upozornil makléř Patria Direct Jan Korb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK