Automobilka GM v lednu zvýšila prodej v USA téměř o čtvrtinu

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 1. února (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors v lednu zvýšila prodej na domácím trhu o 23 procent na 178.896 vozů díky silné poptávce po nových modelech a zlepšujícím se ekonomickým podmínkám. Oznámila to dnes firma. Lednový růst prodeje GM podle agentury AP naznačuje, že automobilový trh ve Spojených státech bude v letošním roce pokračovat v oživení.

GM je první velkou automobilkou, která dnes údaje o lednovém prodeji v USA zveřejnila. Údaje postupně přinesou i další výrobci. Analytici předpokládají, že celkový prodej automobilů v USA vykáže za leden meziroční nárůst o 15 až 17 procent.

V celém loňském roce se prodej automobilů ve Spojených státech zvýšil o 11 procent na 11,6 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční nárůst od příchodu hospodářské recese. Předloni se propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let.

Letos by měl prodej v USA podle výzkumné společnosti J.D. Power stoupnout na téměř 13 milionů vozů. Podle analytiků však potrvá ještě několik let, než se prodej vrátí na úroveň 17 milionů vozů, které bylo dosaženo v roce 2005.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK