Cena ropy se vrátila k růstu, Brent je nad 101 dolary

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes po přechodném váhání a mírném poklesu obnovily růst. Barel severomořské ropy Brent se tak vrátil nad 101 dolarů, kam poprvé od října 1008 vystoupil v pondělí. Podle analytiků mají na obnovený růst cen mimo jiné vliv problémy ve dvou velkých egyptských přístavech, kde vázne provoz. Vliv je to však především psychologický, protože přeprava ropy přerušena nebyla.

Krátce před 18:00 se barel Brentu prodával za zhruba 101,10 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku nebyla jeho cena vyšší ani o deset centů. V průběhu dne se ale cena snižovala, i když setrvávala těsně nad hranicí 100 dolarů. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ale klesal a pohyboval se kolem 91,50 USD.

"V popředí je teď geopolitika," řekla analytička trhu s ropou v bance Barclays Amrita Senová. "Žádné dopady na přepravu (ropy) sice nečekáme, avšak zprávy o problémech v (egyptských) přístavech znamenají nejistotu," dodala.

Zdroje agentury Reuters uvedly, že provoz ve středomořských přístavech Alexandrie a Dimját byl kvůli protivládním nepokojům vážně narušen. Hlavní příčinou je ale nedostatek zaměstnanců, především celníků a manipulačních dělníků. Jen v Káhiře dnes demonstrovalo přes milion lidí, další na jiných místech v Egyptě.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvedla, že nepokoje v Egyptě neznamenají pro dopravu ropy žádné větší riziko. I kdyby došlo na nejhorší možný scénář a byl uzavřen Suezský průplav, neznamená to přerušení dopravy ropy. Tankery by ale musely při cestách z Perského zálivu do Evropy spodem obeplouvat celou Afriku, což by dopravu prodražilo. Provozovatelů tankerů by zřejmě výrazně zvýšili denní sazby.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 101,09 101,03 New York - Nymex WTI březen 91,46 92,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK