Komárkova KKCG tvrdí, že je jedním z největších věřitelů Sazky

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka tvrdí, že se stala jedním z největších věřitelů loterijní společnosti Sazka. Získala pohledávky a dluhopisy Sazky a bude je uplatňovat "všemi dostupnými prostředky". ČTK to sdělil ředitel komunikace KKCG Dan Plovajko. Upozornil také, že investiční nabídka KKCG pro Sazku pozbyla platnosti, protože loterijní firma na ni nereagovala.

KKCG uvedla, že v neděli 30. ledna předložila "přátelskou investiční nabídku" představenstvu Sazky s návrhem, aby ji předalo akcionářům. Nabídka podle Komárkovy skupiny umožňovala další rozvoj Sazky i českého sportu.

"Společnosti Sazka jsme mimo jiné nabízeli pomoc při restrukturalizaci, a to zejména v situaci, kdy dle našeho názoru nelze bez vnější pomoci současnou situaci řešit jinak než insolvencí," uvedl výkonný ředitel skupiny KKCG Jiří Radoch. "Bohužel jsme na naši nabídku neobdrželi jakoukoli reakci. Vzhledem k tomu, že se jednalo o časově omezenou nabídku, pozbyla tato nabídka v současné době platnosti," dodal.

KKCG také tvrdí, že získala pohledávky od bankovních i nebankovních věřitelů Sazky i držitelů jejích dluhopisů, a stala se tak jedním z největších věřitelů loterijní firmy. Výši pohledávek KKCG neupřesnila, nesdělila ani, od koho je převzala. Podle informací serveru iHNed.cz a dnešních Lidových novin KKCG odkoupila úvěr v hodnotě 400 milionů korun, který Sazka měla u banky Fortis. Server iDnes.cz napsal s odvoláním na informace finančních kruhů, že pohledávky KKCG za Sazkou by měly dosahovat přes půl miliardy Kč.

Největším držitelem dluhopisů Sazky je podle posledních dostupných informací miliardář Radovan Vítek. Vedle drobnějších nákupů získal v uplynulých dnech velké balíky od UniCredit Bank a Raiffeisen Bank International. Městský soud v Praze dostal od Vítkovy firmy Moranda návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Sazka ale Vítkovy pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.

Dozorčí rada Sazky v úterý potvrdila návrh řešení situace firmy, který v neděli přijalo představenstvo společnosti. Podrobnosti firma nesdělila. Podle některých informací Sazka přijme pomoc podnikatele Martina Ulčáka a jeho firmy E-Invest. Ulčák, který nyní s vedením Sazky spolupracuje, jako jediný nepožaduje v Sazce akciový podíl, chce mít jen výnos ze zisků loterijní firmy.

Podle místopředsedy Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiřího Kejvala mělo vedení Sazky v neděli k dispozici návrhy investiční skupiny Penta a holdingu Synot s podnikatelem Komárkem. Vítek oficiální nabídku nepředložil, podle médií byl připraven ke spolupráci s Ulčákem, svůj původní souhlas se schváleným řešením situace v Sazce ale nakonec odvolal.

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. V pondělí zveřejnila v insolvenčním rejstříku, že její majetek činí 14,16 miliardy Kč, z toho pohledávky představují 10,5 miliardy korun. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Český olympijský výbor v pondělí oznámil, že získal podporu pro svolání mimořádné valné hromady Sazky. Požadovat chce zvýšení základního jmění a výběr strategického partnera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK