Kabinet projedná koncepci Lesů ČR od roku 2012

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Vláda dnes projedná koncepci ministerstva zemědělství k hospodářské politice státního podniku Lesy ČR, kterou z programu svého jednání minulý týden stáhla. Před opětovným projednáním dokumentu, označovaného také jako Dřevěná kniha, muselo ministerstvo dokončit jednání s antimonopolním úřadem.

Podle Dřevěné knihy by tendry na těžbu ve státních lesích od roku 2012 měly mít podobu několikaletých takzvaných komplexních zakázek, kdy vítězové tendrů budou sázet stromky, dřevo těžit i jej dále sami prodávat. Část dřeva budou muset nabídnout prostřednictvím veřejných trhů tak, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Tendry by měly být vyhlášené ještě letos.

Ministři se materiálem zabývali už před týdnem, na jeho konečné podobě se však neshodli, výhrady měli zejména zástupci Věcí veřejných. Návrh se nelíbí menším dřevařským firmám, ekologům, soukromým vlastníkům lesů ani opozici.

Odpůrci materiálu nejčastěji koncepci kritizují kvůli tomu, že prý zvýhodňuje velké těžařské firmy na úkor malých a středních lesníků a dřevařů, kteří se v důsledku tendrů nedostanou ke dřevu. Prodej dřeva prostřednictvím těžařských společností je podle kritiků navíc pro stát méně výhodný, než kdyby státní podnik nakupoval pouze služby a dřevo prodával sám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK