Poslanci dnes budou jednat o vydání dluhopisů za 132 miliard Kč

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Druhým dnem dnes bude pokračovat první letošní schůze Poslanecké sněmovny. Poslance čekají hlavně ekonomické body: vyslechnout by měli například zprávu o finanční stabilitě nebo zprávu o inflaci. Měli by také projednat vládní návrh na vydání státních dluhopisů za 132 miliard korun na krytí letošního schodku státního rozpočtu. Na programu je i návrh, který má umožnit cizincům nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu.

Poslanci by měli projednat mimo jiné návrh, který zvyšuje příjmy i výdaje státního rozpočtu shodně o 11,7 miliardy korun, jeho schválený schodek se tím pádem nemění. Důvodem je schválené omezení podpory výroby elektřiny ze slunečních zdrojů. Stát fotovoltaiku zdanil, zvýšil některé poplatky, čímž navýšil svoje příjmy, a na druhé straně o to zvýší své výdaje, pomocí kterých chce omezit zdražení elektřiny.

Na programu je i novela devizového zákona. Ta má umožnit cizincům nákup domácí zemědělské půdy. Zákaz prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie s tím, že výjimka skončí v květnu 2011. Dosud podle zákona cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí. Desítky tisíc hektarů české zemědělské půdy však již dnes vlastní zahraniční firmy, které mají v ČR sídlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK