Prodej aut v USA se v lednu zvýšil o 17 procent

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 2. února (ČTK) - Prodej osobních a lehkých nákladních automobilů ve Spojených státech se v lednu meziročně zvýšil o 17 procent na 819.895 vozů. Téměř všechny velké automobilky vykázaly v USA dvouciferný procentní růst prodeje. Údaje podle agentury AP naznačují, že americký automobilový trh bude v letošním roce pokračovat v oživení.

"Leden signalizuje dobrý začátek roku pro toto odvětví. Domníváme se, že je to rovněž dobrou známkou pro celou ekonomiku Spojených států," uvedl viceprezident největší americké automobilky General Motors pro prodej v USA Don Johnson.

V celém loňském roce se prodej automobilů ve Spojených státech zvýšil o 11 procent na 11,6 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční nárůst od příchodu hospodářské recese. Předloni se propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let.

Letos by měl prodej v USA podle výzkumné společnosti J.D. Power stoupnout na téměř 13 milionů vozů. Podle analytiků však potrvá ještě několik let, než se prodej vrátí na úroveň 17 milionů vozů z roku 2005.

Prodej automobilů v Japonsku se v lednu podle úterních údajů meziročně propadl o téměř 17 procent na 305.496 vozů. Pokles nicméně výrazně zpomalil ve srovnání s předchozími měsíci. Poptávku po autech v Japonsku zasáhl zářijový konec vládního programu šrotovného.

Údaje o lednovém prodeji již zveřejnily také některé evropské země. Prodej osobních automobilů ve Francii se v lednu meziročně zvýšil o 8,2 procenta na 185.603 vozů díky dozvukům šrotovného. V sousední Itálii však klesl o 20,7 procenta na 164.356 vozů a ve Španělsku se snížil o 23,5 procenta na 53.632 vozů.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK