Japonské akcie díky vyhlídkám na růst ekonomiky výrazně zpevnily

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. února (ČTK) - Japonské akcie dnes dále rostly, pomohly jim příznivé statistické údaje, pokračující růst zisků amerických firem a relativní snížení napětí na Blízkém východě. Na devizových trzích se k poklesu vrátil dolar, který je vůči euru nejslabší za poslední tři měsíce.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes připsal 182,86 bodu a den uzavřel vyšší o 1,78 procenta na hodnotě 10.457,36 bodu. Širší index Topix přidal rovněž 1,8 procenta a vystoupil na 929,64 bodu.

Japonský akciový trh tak nyní roste rychleji, než předpokládala většina analytiků. Objevují se také náznaky, že globální hedgeové fondy ruší sázky na pokles trhu a místo toho nakupují futures na hlavní index Nikkei. Akcie tak zpevňují za poměrně vysokých objemů obchodů.

Impulzem k růstu byla mimo jiné zpráva amerického Institutu nákupního managementu (ISM). Ten oznámil, že jeho index aktivity ve zpracovatelském sektoru v lednu vzrostl na 60,8 bodu, zatímco v prosinci byl na 58,5 bodu. Lednový růst byl nejrychlejší za téměř sedm let a vysoko překonal i odhady analytiků. Ti počítali smírným poklesem indexu.

Na devizových trzích vytrvale oslaboval dolar, který byl útočištěm pro investory hlavně minulý týden, kdy eskalovaly nepokoje v Egyptě. V takových dobách je dolar považován za bezpečný přístav a investoři se k němu často uchylují. Teď je ale jiná situace, s poklesem napětí se zvyšuje obliba rizikovějších transakcí, což dolaru nesvědčí.

"Když se u investorů zvyšuje chuť riskovat, stává se dolar financující měnou," podotkl analytik společnosti J.P. Morgan Chase Bank Džunia Tanase. "Pokud se nepokoje v Egyptě nezhorší a globální trhy zůstanou stabilní, dolar bude zřejmě dál zvolna klesat," dodal.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, klesl na 76,931 bodu a je nejslabší od začátku listopadu. Euro k dolaru vystoupilo až na 1,3853 USD a je také nejsilnější za tři měsíce. K růstu mu pomáhá především vysoká inflace v eurozóně, díky níž se zvyšuje pravděpodobnost, že Evropská centrální banka začne se zvyšováním úrokových sazeb dříve, než se ještě nedávno očekávalo.

Dolar proti japonskému jenu zpevnil o 0,1 procenta na 81,48 JPY. Zůstává ale blízko měsíčního minima 81,31 JPY, na které klesl v pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK