Japonská Nomura zvýšila čtvrtletní zisk téměř o třetinu

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. února (ČTK) - Největší japonská makléřská společnost Nomura Holdings zvýšila ve třetím finančním čtvrtletí čistý zisk meziročně téměř o třetinu na 13,4 miliardy jenů (téměř tři miliardy Kč). Oznámila to dnes firma. Výsledky byly podpořeny růstem na tokijském akciovém trhu.

Čtvrtletní zisk však výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 17,4 miliardy jenů. V celém finančním roce, jenž skončí v březnu, počítají analytici s čistým ziskem 36,7 miliardy jenů. Nomura vlastní celoroční prognózu nezveřejnila.

Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei v uplynulém čtvrtletí posílil o více než devět procent. Vedl si tak o něco lépe než index newyorské burzy Dow Jones či londýnský FTSE. Nomura nyní expanduje v Asii, Evropě i Spojených státech poté, co v roce 2008 koupila velkou část aktiv zkrachovalé americké investiční banky Lehman Brothers.

Nomura před lety vlastnila 46 procent akcií české Investiční a poštovní banky (IPB). Po krachu IPB v roce 2000 se roztočil kolotoč vzájemných žalob mezi hlavními hráči nucené správy a prodeje majetku IPB do rukou ČSOB: státem, Československou obchodní bankou a Nomurou. S Nomurou Česko uzavřelo smlouvu o narovnání a na základě arbitráže jí zaplatilo 3,6 miliardy korun.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK