Japonský výrobce elektroniky Panasonic zvýšil zisk o čtvrtinu

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. února (ČTK) - Čistý zisk japonského výrobce elektroniky Panasonic ve třetím finančním čtvrtletí meziročně stoupl o 24 procent na 40 miliard jenů (asi 8,5 miliardy Kč). Siná poptávka po televizorech s plochou obrazovkou, automobilových součástkách a solárních panelech totiž kompenzovala negativní důsledky silné domácí měny. Oznámila to dnes firma.

Celkové tržby společnosti se ve čtvrtletí končícím v prosinci zvýšily o 21 procent na 2,285 bilionu jenů. Provozní zisk však klesl téměř o šest procent na 95 miliard jenů. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 109 miliard jenů.

Výsledky společnosti kromě slabého jenu zasáhly rovněž vyšší náklady na suroviny a nižší ceny některých elektronických zařízení. V celém finančním roce nicméně firma očekává nárůst provozního zisku na 310 miliard jenů z předchozích 190 miliard.

Panasonic je čtvrtým největším výrobcem televizorů na světě po konkurentech Samsung Electronics, LG Electronics a Sony. Firma již řadu let působí také v České republice. V Plzni například vyrábí televizory a další závody má v Plané na Tachovsku a v Pardubicích.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK