Electrolux loni zvýšil zisk o polovinu, chystá zdražování

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 2. února (ČTK) - Švédský výrobce domácích spotřebičů Electrolux v loňském roce zvýšil čistý zisk o 53 procent na téměř čtyři miliardy švédských korun (zhruba 11 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Dodala, že v letošním roce zvýší ceny, aby tak kompenzovala rostoucí náklady na suroviny.

Za růstem zisku podle agentury AP stály nižší restrukturalizační náklady. Tržby společnosti klesly o tři procenta na 106,3 miliardy SEK. V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk stoupl o dvě procenta na 677 milionů SEK, zatímco tržby se snížily o dvě procenta na 27,6 miliardy SEK. K poklesu tržeb přispěl zejména nepříznivý vývoj měnových kurzů.

Electrolux je druhým největším výrobcem domácích spotřebičů na světě po americkém konkurentovi Whirlpool. Oba podniky se nyní spoléhají spíše na růst na rozvíjejících se trzích než na poptávku ve vyspělých zemích, která byla zasažena hospodářskou krizí, napsala agentura Reuters.

Electrolux letos očekává mírný nárůst poptávky po domácích spotřebičích v Evropě. Loni evropská poptávka stoupla o dvě procenta poté, co déle než dva roky klesala.

Prezident a generální ředitel Keith McLoughlin uvedl, že firma plánuje plošné zvýšení cen v Severní Americe, zatímco v Evropě a na dalších trzích chce zdražovat selektivně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK