ČEZ Distribuce letos zvýší investice do sítí na 11,4 mld. Kč

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Společnost ČEZ Distribuce letos zvýší investice do obnovy, oprav a posílení distribučních sítí na 11,4 miliardy korun z loňských 11,2 miliardy korun. Z loňské částky si stovky milionů vyžádalo posílení sítí kvůli solárním elektrárnám. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Do výstavby a rekonstrukce loni putovaly téměř 10,2 miliardy korun, více než miliarda korun směřovala na opravy.

"Miliardové investice plynuly například do strategických staveb, do nákupu nových transformátorů a elektroměrů, dále do vyvolaných staveb zákazníky, do životního prostředí a ekologie a samozřejmě do oprav," uvedl generální ředitel ČEZ Distribuce Richard Vidlička.

Kvůli připojování fotovoltaických a větrných elektráren investovala loni firma do technických úprav soustavy kolem 530 milionů korun. Podle Holingerové byly tyto investice jednou z položek prodražující fungování elektrizační soustavy a promítají se do regulované ceny dodávky elektřiny pro konečné zákazníky.

Mezi nejvýznamnější loňské investice patřila dostavba téměř 38 km nového vedení velmi vysokého napětí mezi transformovnami Mírovka - Hlinsko, které mají zvýšit spolehlivost dodávky elektrické energie v jihozápadní části Pardubického kraje. Celkové náklady dosáhly 500 milionů korun.

Na Moravě nedaleko Fulneku začala v polovině loňského roku společná investiční akce ČEZ Distribuce a ČEPS - vybudování nové transformovny, která zajistí výkon až 700 MW pro oblast Ostravy, Hranic na Moravě a Nového Jičína. Do projektu ČEZ Distribuce investuje miliardu korun.

Významné investice letos chystá také provozovatel přenosové sítě ČEPS. Do roku 2023 plánuje do přenosové soustavy investovat 60 miliard korun.

ČEZ Distribuce se sídlem v Děčíně je držitelem licence na distribuci elektřiny a provozovatelem distribuční soustavy na území Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského kraje a částečně v krajích Zlínském a Vysočina. Jediným akcionářem ČEZ Distribuce je ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK