Ruské burzy MICEX a RTS plánují fúzi, chtějí zvýšit vliv

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. února (ČTK) - Ruské akciové burzy MICEX a RTS plánují fúzi, která by zvýšila jejich vliv a učinila z Moskvy globální finanční centrum. Informoval o tom dnes ekonomický list Financial Times (FT). Závazná dohoda o sloučení má být podepsána do poloviny dubna. Ruská centrální banka, která vlastní skoro třetinu v burze MICEX, má v úmyslu do dvou až tří let sloučenou firmu opustit.

"Podepsali jsme dohodu o záměru akcionářů burzy MICEX převzít kontrolní podíl v RTS," poznamenal první místopředseda ruské centrální banky Alexej Uljukajev. Uzavřený kontrakt podle něj burzu MICEX oceňuje na zhruba 3,45 miliardy dolarů (asi 60,5 miliardy Kč), burzu RTS pak asi na 1,15 miliardy dolarů (kolem 20,2 miliardy Kč).

Centrální banka má v burze MICEX podíl 29,8 procenta. Za podíl v RTS by měl MICEX zaplatit kombinací hotovosti a svých akcií. Hotovostní složka má činit 35 procent, zbylých 65 procent připadá na složku akciovou.

Rusko má snahu zlepšit fungování svých finančních trhů a učinit z Moskvy finanční centrum globálního významu. Strategie vlády do roku 2020 počítá i s konsolidací akciových burz.

Uljukajev řekl, že burza RTS už zastavila přípravy na prodej akcií veřejnosti. Teď vyčká, až se obě burzy spojí, a společný podnik pak zřejmě připraví primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v horizontu dvou až tří let. Centrální banka by chtěla, aby byla fúze akciových burz dokončena do poloviny příštího roku.

Hlavními akcionáři RTS je moskevská investiční banka Trojka Dialog, která má desetiprocentní podíl, dále finanční ústav Alfa bank s podílem 9,6 procenta, a makléřská společnost Deutsche Securities. Ta v RTS vlastní devět procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK