Proces zadržení padělků celníky bude asi jednodušší

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Zjednodušit proces zadržení padělaného zboží celníky má vládní návrh novely, kterou dnes v prvním čtení podpořila sněmovna. Snadnější má být podle předlohy i postup pro zničení padělků. Cílem novely je podle vlády posílení právní ochrany duševního vlastnictví a sjednocení s právem EU. Před dalším schvalováním normu projedná sněmovní hospodářský výbor.

Celníci mají novelou například získat právo odebrat prodejci či přepravci zboží, u něhož je dáno podezření na porušení práv duševního vlastnictví, i tehdy, pokud nebude dobrovolně vydáno. Protokol o vydání nebo odnětí zadrženého zboží, v němž se uvede jeho množství a popis, budou muset nově ze zákona podepsat "dva celníci a osoba, která zboží vydala nebo jíž bylo odňato".

Celní úřady budou moci výslovně zabrat také padělky a napodobeniny značkového zboží v případech, že se jejich vlastníka nepodaří zjistit. V tomto případě se zničení takového zboží provede na náklady držitele práv duševního vlastnictví. Mezi duševní vlastnictví patří například patenty na vynálezy, průmyslové vzory nebo ochranné známky.

Novela kromě zničení zachovává možnost přenechat zboží po odstranění ochranných známek k humanitárním účelům. Postižitelné má být také navržení padělků a nedovolených napodobenin do režimu s podmíněným osvobozením od cla, například do režimu tranzitu. Výši pokut novela nemění, sankce podle závažnosti přečinu mohou dosáhnout až 20 milionů korun.

Celní orgány podle předkládací zprávy zadržely v roce 2008 1,5 milionu kusů zboží porušující práva k duševnímu vlastnictví za téměř 1,65 miliardy korun, z čehož při celním řízení se jednalo o zboží v množství téměř jednoho milionu kusů, jehož hodnota činila zhruba miliardu korun.

Novela zákona o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví má také sjednotit jeho terminologii s dalšími českými předpisy, zejména se zákonem o ochraně spotřebitele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK