Pražská burza dopoledne rostla, index PX si připsal 0,45 procenta

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne pokračovala v růstu, hlavní index PX získal 0,45 procenta na 1252,5 bodu. Zisková byla většina titulů, tahounem růstu byla především Erste Bank a těžební NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Téměř procentní zisky si připisují i okolní burzy. "Výsledková sezona potvrzuje pokračující zotavování světové ekonomiky a pozitivně ladění investoři jsou ochotni více riskovat," komentoval dopolední dění na burze makléř Patria Direct Pavol Mokoš.

Erste Bank posílila o 1,5 procenta na 900,30 Kč, těžební NWR si připsala 1,39 procenta na 298,10 Kč. Akciím Erste Bank podle Mokoše pomáhá pozitivní nálada v západoevropském bankovním sektoru, který již několik týdnů těží z postupného uklidňování situace kolem evropské dluhové krize.

Posílila i Komerční banka, dopoledne její akcie zpevnily o 0,59 procenta na 4275 korun. Z menších emisí byla dopoledne s růstem o bezmála tři procenta nejziskovější technologická firmy KIT digital.

Ztráty do 0,75 procenta naopak dopoledne postihly mediální CME a také energetiku ČEZ.

Společnost ČEZ dnes oznámila, že letos zvýší investice do obnovy, oprav a posílení distribučních sítí na 11,4 miliardy korun z loňských 11,2 miliardy korun. Z loňské částky si stovky milionů vyžádalo posílení sítí kvůli solárním elektrárnám.

kri dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK