IATA:Letecká přeprava osob loni stoupla o 8 pct, nákladu o pětinu

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 2. února (ČTK) - Mezinárodní letecká přeprava osob i nákladu se loni díky oživení poptávky po krizi zvýšila. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) uvedlo, že přeprava osob stoupla o 8,2 procenta a nákladu o více než pětinu. Loňský růst vyrovnal pokles z předchozího roku.

Spolu s poptávkou se zvyšovala i kapacita přepravy. U pravidelné mezinárodní letecké přepravy osob stoupla kapacita o 4,4 procenta, v nákladní přepravě se zdvojnásobila.

V samotném prosinci se přeprava osob zvýšila meziročně o 4,9 procenta, což je ale zpomalení proti listopadovým 8,2 procenta. Důvodem bylo špatné počasí v Evropě a Severní Americe, které přerušilo část letů.

Růst přepravy nákladu naopak zrychlil na 6,7 procenta z listopadových 5,4 procenta. Nákladní letecká přeprava je považována za důležitý ukazatel světového obchodu a ekonomického oživení, připomněly agentury AP a Reuters.

IATA zahrnuje zhruba 230 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 93 procenty. Statistika sdružení nezahrnuje vnitrostátní přepravu a nepravidelné lety.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK