Švédský výrobce nákladních vozů Scania znásobil zisk na rekord

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 2. února (ČTK) - Švédský výrobce nákladních automobilů Scania v loňském roce více než zosminásobil čistý zisk na rekordních 9,1 miliardy švédských korun (zhruba 25 miliard Kč) z předloňských 1,1 miliardy SEK. Oznámila to dnes firma, jejímž většinovým vlastníkem je německá automobilka Volkswagen.

Scania se tak podle agentury DPA ukázala jako silný partner pro případné spojení s německým výrobcem nákladních vozů MAN. Celoroční tržby společnosti stouply o 26 procent na 78,2 miliardy SEK. Firma předpověděla, že poptávka začátkem letošního roku zůstane zhruba na úrovni loňského druhého pololetí.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se čistý zisk společnosti prudce zvýšil na tři miliardy SEK. Hrubý zisk se ztrojnásobil na 3,78 miliardy švédských korun. Zaostal však za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na více než čtyři miliardy SEK.

Společnosti Scania a MAN v listopadu oznámily, že jednají o možném spojení. To by se podle tehdejších informací listu Der Spiegel mělo odehrát pod taktovkou Volkswagenu. Ten vlastní ve firmě MAN téměř 30procentní podíl a ve společnosti Scania dokonce více než 70procentní podíl.

Scania dnes uvedla, že ohledně možné fúze s MAN zatím nepadlo žádné rozhodnutí. Upozornila, že stále zůstává nedořešena řada komerčních a právních otázek.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Součástí koncernu je rovněž česká Škoda Auto. Volkswagen dal již dříve najevo, že hodlá posílit spolupráci mezi firmami MAN a Scania a svou vlastní divizí užitkových automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK