Whirlpool zvýšil čtvrtletní zisk o 80 procent

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. února (ČTK) - Největší světový výrobce domácích spotřebičů Whirlpool zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 80 procent na 171 milionů dolarů (tři miliardy Kč) díky kontrole nákladů a silné poptávce na rozvíjejících se trzích, jako jsou Asie a Latinská Amerika. Oznámila to dnes firma, která letos hodlá podobně jako rival Electrolux zvyšovat ceny, aby kompenzovala rostoucí náklady na suroviny.

Celkové tržby společnosti, jež sídlí ve Spojených státech, stouply o čtyři procenta na pět miliard dolarů. V Severní Americe se však tržby snížily o procento a v Evropě o čtyři procenta. V Asii naopak stouply o devět procent a v Latinské Americe dokonce o 18 procent.

Generální ředitel Jeff Fettig uvedl, že náklady společnosti nyní tlačí vzhůru rostoucí ceny surovin, jako jsou ocel, umělé hmoty či barvy. "Očekáváme, že tyto náklady zmírníme zlepšením produktivity, inovacemi a nedávno ohlášeným zvyšováním cen," dodal.

Největším konkurentem společnosti Whirlpool je švédská firma Electrolux. Ta dnes oznámila, že její čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí díky nižším restrukturalizačním nákladům stoupl o dvě procenta na 677 milionů švédských korun (zhruba 1,8 miliardy Kč) navzdory dvouprocentnímu poklesu tržeb. Electrolux rovněž uvedl, že v letošním roce kvůli rostoucím nákladům na suroviny zvýší ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK