České firmy letos zvýší útratu za software o sedm procent

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Výdaje tuzemských firem za software se letos proti loňsku zvýší o sedm procent na 1,08 miliardy dolarů (asi 18,8 miliardy korun). ČTK to dnes sdělila analytická firma Gartner. Loni útrata kvůli finanční krizi vzrostla jen o 0,3 procenta. Za čtyři roky by měly výnosy z prodeje podnikového softwaru v Česku stoupnout na 1,34 miliardy USD.

Ekonomická nejistota v celé Evropě omezuje ochotu i schopnost firem dlouhodobě investovat do takových oblastí, jako je software, uvedl Gartner.

"Pro letošní rok analytici očekávají téměř sedmiprocentní růst českého trhu s firemním softwarem, v praxi ale půjde především o realizaci odložených nákupů," řekl ČTK ředitel zastoupení Gartner pro ČR, SR a Rumunsko Oldřich Příklenk.

Podniky nejvíce utratí za operační systémy. Letos jich nakoupí za 164 milionů dolarů, což představuje růst o téměř osm procent. Druhou největší položkou budou databázové systémy s objemem 124 milionů USD.

Tržby na světovém trhu s firemním softwarem překročí v tomto roce 253 miliard USD, což je 7,5procentní meziroční růst. Mezi nejrychleji rostoucí segmenty trhu budou podle analytiků patřit řízení podnikových dat, software pro podnikovou spolupráci, správa obsahu, sociální software a správa dodavatelskoodběratelského řetězce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK