Ceny ropy kvůli Egyptu dál rostly, Brent se dostal nad 102 dolary

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostly a severomořská ropa Brent se přehoupla přes 102 dolarů na nové maximum za 28 měsíců. Ropný trh se stále více obává dopadů masových protivládních nepokojů v Egyptě na celý region Blízkého východu a severní Afriky, který je zdrojem třetiny světové spotřeby ropy.

Cena Brentu vystoupila až na 102,18 dolaru za barel, nejvýše od září 2008, a kolem 16. hodiny SEČ byla s denním přírůstkem 30 centů mírně nad 102 dolary. Americká lehká ropa WTI posílila o 60 centů na zhruba 91,40 USD.

"Obáváme se, že stále ještě nevyřešený střet v Egyptě udrží zřejmě ceny ropy minimálně po zbytek týdne na vysokých úrovních," řekl agentuře Reuters komoditní analytik firmy MF Global Edward Meir. Analytici banky Credit Suisse však předpokládají, že vzhledem k vysokým globálním zásobám ceny po zmírnění napětí v zemi klesnou zpět.

Nepokoje v Egyptě zatím na přepravu ropy Suezským průplavem nebo ropovodem SUMED ze Suezu na pobřeží Středozemního moře vliv neměly. Výrazně je však narušena nakládka v přístavech Alexandrii a Damiettě, protože zde chybí pracovníci a celní úředníci. V roce 2009 obě cesty přepravovaly celkem dva miliony barelů ropy denně.

Investoři se stále více bojí toho, že nepokoje v Egyptě, které navázaly na úspěšné protivládní protesty v Tunisku, by mohly vést k podobným událostem ve významných ropných zemích regionu jako Libyi nebo Saúdské Arábii. To by už mohlo výrazně narušit dodávky ropy ve světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:00 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 102,04 101,74 New York - Nymex WTI březen 91,37 90,77

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK