Euro kvůli Egyptu a záchrannému fondu eurozóny klesá k dolaru

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. února (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích klesá vůči dolaru. Pokračování nepokojů v Egyptě a signály neshod kolem záchranného fondu eurozóny způsobily, že investoři se rozhodli vydělat na předchozím růstu eura a raději ho prodávali.

V 18:00 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,36 procenta na 1,3779 USD, k jenu však posílilo o 0,21 procenta na 112,72 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,62 procenta na 81,80 JPY.

Euro v úterý stouplo až na 1,3861 USD, což byla nejvyšší hodnota od počátku listopadu. Své ztráty však smazalo poté, co německý vládní úředník uvedl, že Berlín je proti tomu, aby záchranný fond eurozóny kupoval dluh problémových zemí. K prodeji eura přispělo i snížení ratingu vládního dluhu Irska.

Dolaru pomohly zprávy o zaměstnanosti v zemi. Soukromý sektor zvýšil v prvním měsíci roku počet pracovních míst o 187.000, což bylo 42.000 nad průměrným odhadem ekonomů. Prosincový údaj však byl revidován směrem dolů, což naopak zisky dolaru částečně zbrzdilo.

Analytici se přes dnešní pokles domnívají, že euro k dolaru dále poroste a v příštích týdnech by mohlo testovat hranici 1,40 USD. Důvodem jsou spekulace, že Evropské centrální banka by mohla začít zvyšovat úrokové sazby dříve než americká, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK