Akcie na pražské burze stagnovaly, index PX odepsal 0,06 pct.

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes stagnovaly, hlavní index PX odepsal mírných 0,06 procenta na 1246,1 bodu. Opačným směrem se vyvíjely dvě největší emise v systému SPAD. Akcie energetické společnosti ČEZ klesly, cenné papíry rakouské Erste Bank naopak zpevnily, vyplývá z výsledků burzy. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky pražská burza neudržela dopolední zisky a její index uzavřel těsně pod úterní závěrečnou hodnotou. "Objemy obchodování byly v historicky druhé prodloužené seanci na úrovni necelé miliardy korun, což je podprůměrná hodnota," poznamenal Tomáš Kálal z Patria Direct. Ani oslabení české koruny, které nastalo poprvé po dvou dnech, si podle něj nedokázalo přilákat větší zájem zahraničních investorů.

Cena akcií ČEZ klesla o 1,80 procenta na 825 korun. Titul podle Kálala pomalu srovnává svůj minulý nárůst s konkurenty z německého trhu. Se ztrátou 1,19 procenta na 331 korun uzavřely akcie mediální společnosti CME.

Oslabily také cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris, které si pohoršily o 0,89 procenta na 9980 korun. Kálal zmínil, že akcie tabákové firmy pod úroveň 10.000 korun za akcii klesly poprvé od 22. prosince loňského roku.

Burzu dolů táhly i akcie mobilního operátora Telefóniky O2, které zlevnily o 0,88 procenta na 404 korun. Martin Tesař z Patria Online upozornil, že analytici bankovní skupiny HSBC snížili cílovou cenu titulu v ročním investičním horizontu o 12 procent na 450 korun.

Dařilo se naopak akciím Erste Bank, které rostly o 1,69 procenta na 902 korun. Největší zisky si při nízkých objemech obchodů připsaly cenné papíry technologické firmy KIT digital, a to téměř tři procenta na 258 korun. Emise podle Adamkoviče dorovnala a překonala úterní růst na americkém trhu.

Aktivita obchodníků byla mírně podprůměrná. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den přesáhl 1,182 miliardy Kč, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je podle severu Patria Online 1,253 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK