OSN: Podíl Asie na vývozu IT techniky předloni vzrostl na 66 pct

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 2. února (ČTK) - Dvě třetiny mobilních telefonů, osobních počítačů, digitálních televizorů a další vyspělé telekomunikační a informační techniky ve světě se v roce 2009 exportovaly z Asie. Jde o posun ve světovém obchodu, který zvýraznila světová finanční krize, uvedla dnes Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) spadající pod Organizaci spojených národů.

Poslední data ukázala, že Čína a Hongkong vyvezly v roce 2009 toto zboží za 498 miliard dolarů (8,7 bilionu korun). Proti Spojeným státům se 113 miliardami na třetí světové pozici je to více než čtyřnásobek. Organizace do statistiky řadí také fotoaparáty, iPady, přehrávače CD a DVD a další spotřební elektroniku.

Podíl Asie na vývozu informačních a komunikačních technologií se v roce 2009 zvýšil na 66,3 procenta z 63,8 procenta za rok 2008. Více než třetina tohoto zboží pak pochází jen z Číny a Hongkongu. Po finanční krizi se tak zvýšil podíl Asie na světovém vývozu obecně.

Světový vývoz informačních a komunikačních technologií představoval v roce 2009 zhruba 12 procent světového obchodu zbožím. A sedm z deseti největších exportérů byly asijské ekonomiky, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK