Nečas bude jednat s Klausem o ratifikaci dodatku "Lisabonu"

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Vláda dnes přerušila na týden debatu o dodatku lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí, na kterém se v druhé polovině prosince shodly země EU a který má umožnit vznik trvalého záchranného mechanismu pro státy v hospodářských potížích. Premiér Petr Nečas (ODS) novinářům řekl, že o věci chce ještě jednat s prezidentem Václavem Klausem a sociálními demokraty, kteří mají po podzimních volbách hlavní slovo v Senátu.

S Klausem bude o dodatku jednat na čtvrteční schůzce.

Pro úpravu v rozsahu dvou vět se blok rozhodl kvůli ustavení speciálního krizového mechanismu v zemích, kde je zavedeno euro. Po roce 2013 má opatření vystřídat současný záchranný fond eurozóny, jehož platnost v té době vyprší a eurozóna by tak neměla možnost zachraňovat země, které se ocitnou v problémech.

Hlavní změnou ve srovnání se současným fondem je, že by se na likvidaci dluhů bankrotujících členských států měli podílet i soukromí investoři, především banky. V krajním případě tak mohou přijít o část investic do dluhopisů krachujících států.

Lídři se v Bruselu sice dohodli na změně smlouvy, členské země ji ještě budou muset ratifikovat. Vzhledem k tomu, že úprava neznamená přenos pravomocí z členských zemí na Brusel, státníci věří, že nikde nebude třeba změnu schvalovat v referendu. To by mohlo způsobit vážné problémy, jako tomu bylo v minulých letech při schvalování lisabonské smlouvy.

Nečas už v Bruselu řekl, že by v Česku měl změnu stvrdit vedle vlády a parlamentu i prezident Václav Klaus. "Já si nedovedu představit, že by se používaly právnické kličky na vynechání standardního ratifikačního procesu, jehož součástí je i podpis prezidenta republiky," uvedl Nečas. Schvalování lisabonské smlouvy byl složitý proces, Klaus s podpisem dlouho otálel.

Už dříve Česká vláda rozhodla, že Česká republika se do záchranného programu nezapojí. Na případné záchraně krachujících zemí eurozóny se tak nebude přímo podílet, dokud nepřejde z koruny na euro. Vznik mechanismu ale podle dřívějších vyjádření Nečase Praha podporuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK