Evropské ceny pšenice vzrostly na nová maxima za téměř tři roky

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Chicago 2. února (ČTK) - Ceny pšenice na evropských trzích dnes vzrostly na nová maxima za téměř tři roky. Podpořila je krize v Egyptě, která by mohla vést ke zvýšené poptávce po obilí z Blízkého východu, a také sněhová bouře ve Spojených státech, která zvedla cenu pšenice na americkém trhu.

Cena potravinářské pšenice v březnovém kontraktu v Paříži dnes rostla na stále nová maxima a dostala se až na 273,25 eur za tunu, více než 1,5 procenta nad úterní závěr a nejvýše za 34 měsíců. Krmná pšenice v Londýně posílila až o více než dvě procenta na rekordních 208 liber za tunu.

Obchodníci na evropském trhu předpokládají, že vlády zemí Blízkého východu, kde se šíří masové nepokoje, budou chtít zmírnit sociální napětí zvýšenými dodávkami potravin. K nespokojenosti obyvatelstva v Tunisku a nyní v Egyptě přispěly mimo jiné nynější vysoké ceny základních potravin.

Americký trh byl pod tlakem rozsáhlé sněhové bouře, která zachvátila 30 amerických států v pásu od Nového Mexika po Maine. V obilnářském pásu USA je tak ohroženo přežití zaseté ozimé pšenice. Cena pšenice na chicagské burze CBOT posílila o téměř tři procenta na 8,59 dolaru za bušl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK