Dnes bude jednat rada ČNB, sazby zůstanou zřejmě beze změny

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení měnové politiky. Analytici oslovení ČTK se shodují, že bankéři ponechají úrokové sazby beze změny. ČNB rovněž zveřejní nový odhad makroekonomického vývoje. Jednání bankovní rady se dnes zúčastní všech sedm centrálních bankéřů. Podle původního oznámení z minulého týdne se neměl jednání zúčastnit viceguvernér Mojmír Hampl.

Naposledy centrální bankéři snížili úrokové sazby na počátku loňského května. Na posledním měnovém zasedání 22. prosince bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,75 procenta.

"Jakkoliv lze v komentářích členů bankovní rady ČNB jasně zachytit posun vnímání inflačních rizik směrem nahoru, tak lze předpokládat, že bankovní rada dnes ponechá úrokové sazby s veškerou pravděpodobností beze změny," uvedl hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

Celkově se domnívá, že vývoj inflace a lepší než očekávaná data o růstu české ekonomiky se projeví v průběhu prvního pololetí na přesvědčení členů bankovní rady. "I nadále předpokládám, že k prvnímu zvýšení úroků o čtvrt procentního bodu přistoupí ČNB v letošním druhém čtvrtletí," dodal.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ČNB sazby nezmění. "ČNB posune ale výše svůj výhled na inflaci a HDP. ČNB také začne finanční trh připravovat na dřívější utažení měnové politiky než koncem letošního roku, jak avizovala v listopadu 2010," uvedl.

První letošní zasedání bankovní rady ČNB bude podle analytika ČSOB Petra Dufka i ve znamení nové prognózy. "Dosavadní data i tržní výhledy zatím naznačují, že růst HDP letos překoná centrální bankou prognózované 1,2 procenta. Zároveň rychlý vzestup cen potravin a pohonných hmot naznačuje, že inflace se ještě více vzdálí od cílovaných dvou procent," upozornil. To jsou podle něj hlavní argumenty, proč ČNB zvýší své sazby podstatně dříve, než uvádí dosud platná prognóza. Ta počítá se zvýšením sazeb až na začátku roku 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK