Dow Jones se v New Yorku udržel nad hranicí 12.000 bodů

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. února (ČTK) - Akcie amerických korporací uzavřely středeční obchodování se smíšenými výsledky. Index Dow Jones se ale udržel nad psychologicky významnou hranicí 12.000 bodů, nad níž uzavřel úterní obchodování poprvé za dva a půl roku.

Dow Jones se během středy držel v úzkém rozpětí, protože investoři posuzovali dopad nepokojů v Egyptě a zprávu z trhu práce, která byla proti očekávání lepší. V závěru dne DJI stoupl o 1,81 bodu na 12.041,97 bodu a index Nasdaq Composite klesl o 1,63 bodu na 2749,56 bodu, tedy méně než o 0,1 procenta.

"Zdá se, že trh nabírá dech po tak silném zápřahu z úterý," uvedl hlavní investiční stratég společnosti RidgeWorth Investments Alan Gayle. Na trh přišla řada příznivých výsledků podnikového hospodaření za poslední tři měsíce minulého roku.

Televizní obrazovky obchodníků ale plnily záběry bojů v Egyptě, kde se střetli příznivci prezidenta Husního Mubaraka s těmi, kteří volají po jeho odchodu. Sám Mubarak v úterý prohlásil, že v září již kandidovat nebude, o svém případném předchozím odchodu se ale nezmínil.

Egypt není jen producentem ropy, ale má kontrolu i nad Suezským průplavem, který je významnou trasou na světovém trhu s ropou. Ceny ropy během dne kolísaly, protože obchodníci váhali mezi zprávami z Egypta a o příznivém vývoji rezerv v USA, napsala agentura AP.

S napětím v Egyptě se snížil kurz eura, který vůči dolaru klesl z nejvyšší úrovně za dva a půl měsíce. V závěru dne kurz evropské měny oslabil o 0,2 procenta na 1,3804 USD a dolar stoupl o 0,3 procenta na 81,56 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK