News Corp více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 642 mil. USD

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. února (ČTK) - Mediální společnost Ruperta Murdocha News Corp za druhé čtvrtletí fiskálního roku více než zdvojnásobila čistý zisk. Skupina během posledních tří loňských měsíců zaúčtovala výrazně nižší náklady a těžila z růstu reklamy na svých amerických kabelových kanálech, uvedl podnik v noci na dnešek.

Čistý zisk mediální skupiny se zvýšil na 642 milionů dolarů (11,2 miliardy korun) z 254 milionů za stejné období předchozího roku. Tehdy ale podnik platil půl miliardy dolarů jako vyrovnání soudního sporu vydavatelské divize.

Bez nákladů na restrukturalizaci a dalších mimořádných položek se čistý zisk za druhé čtvrtletí zvýšil o 16 procent na 29 centů na akcii. Tržby společnosti vzrostly o méně než procento na 8,76 miliardy dolarů.

Mediální konglomerát uvedl, že jeho kabelové kanály včetně Fox Business, FX a National Geographic stále expandují a přibývají jim předplatitelé. V tomto segmentu rostly skupině příjmy díky vyšším vstupním poplatkům a lepší situaci na reklamním trhu.

Růst celkového zisku skupiny ale zmírnily náklady na restrukturalizaci a ztráty v divizi MySpace. Reorganizace sociální sítě si vyžádala během čtvrtletí náklady 275 milionů dolarů před zdaněním. Divize snížila stav personálu téměř o polovinu, což se dotklo zhruba 500 lidí.

News Corp ve středu také spustila světově první noviny vytvořené speciálně pro počítačové tablety iPad od společnosti Apple. List nazvaný prostě The Daily (Deník) by podle názoru některých odborníků mohl představovat přelom v podnikání vydavatelů a oživit skomírající prodeje novin.

Během středy zveřejnil svá čtvrtletní čísla i rival Time Warner, který také výrazně zvýšil zisk díky oživení reklamního trhu a příznivému trendu v předplatném. Podnik také zlepšil předpověď výsledku na letošní rok, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK