Japonské akcie v obavách z egyptské krize oslabily

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. února (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně klesly a trh se po středečním silném vzestupu začal opět obávat eskalace konfliktu v Egyptě. Investoři se po smíšeném středečním obchodování na Wall Street stahovali k bezpečnějším aktivům.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,3 procenta na 10.431,36 bodu. Ve středu index posílil o 1,8 procenta a zaznamenal nejvyšší nárůst za dva měsíce.

V Egyptě ve středu a dnes v noci propuklo násilí mezi odpůrci a stoupenci prezidenta Husního Mubaraka. Situace vyvolává na trzích velké obavy, protože Egypt je v centru jednoho z nejcitlivějších světových regionů, který je navíc přední zásobárnou ropy. Investoři tak pominuli příznivé středeční údaje z amerického trhu práce a přecházeli do bezpečnějších aktiv.

Na devizovém trhu v Asii euro zůstalo pod středečním tříměsíčním maximem 1,3862 USD, z něhož kvůli eskalaci konfliktu v Egyptě ve druhé polovině dne sestoupilo. Někteří analytici počítají s dalším vybíráním zisků z předešlého růstu eura, jiní naopak sázejí na obnovení vzestupu.

Trh čeká na dnešní vyjádření šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta. Ten by mohl naznačit, že kvůli zvýšené inflaci by mohla banka přitvrdit měnovou politiku, což by euru dalo nový impulz k růstu. O něco později bude mluvit šéf americké centrální banky Ben Bernanke, který by naopak mohl potvrdit záměr dál podporovat ekonomiku uvolněnou politikou, což by oslabilo dolar.

Kurz eura ke konci tokijského obchodování zůstal proti středečnímu závěru bez větší změny na 1,3805 USD. Pokud by se euro vydalo dál vzhůru, muselo by testovat hranici 1,3950 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK