Několik zemí EU obnoví obchod s povolenkami, ČR mezi nimi není

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. února (zpravodaj ČTK) - Několik zemí Evropské unie v pátek obnoví obchodování s emisními povolenkami. To bylo v celé unii kromě omezeného množství operací pozastaveno 19. ledna v reakci na hackerské útoky na registry v několika státech včetně České republiky. Informovala o tom dnes Evropská komise. Česká republika mezi nimi na rozdíl od Slovenska není.

Francie, Německo, Nizozemsko, Slovensko a Británie podle dnešního prohlášení komise předložily dostatečné záruky, že jejich registry splňují minimální bezpečnostní požadavky. Evropská komise v příštích dnech očekává zprávy i od dalších zemí a po jejich zhodnocení 24 hodin před otevřením registru o tom bude informovat.

V Česku zmizelo v lednu ze šesti účtů obchodníků s povolenkami v registru OTE 1,306 milionu povolenek. Registr byl kvůli neoprávněným manipulacím uzavřen a registry uzavřely také další evropské země. Evropský správce zastavil všechny transakce s povolenkami. Podle nedávného prohlášení ředitele OTE Jiřího Šťastného zůstane český registr uzavřen ještě několik týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK