Vydavatel karet Visa zvýšil čtvrtletní čistý zisk o 16 procent

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. února (ČTK) - Vydavatel platebních karet Visa v prvním čtvrtletí fiskálního roku vytvořil čistý zisk 884 milionů dolarů (asi 15,5 miliardy korun). Meziročně se zisk zvýšil o 16 procent a překonal očekávání finančního trhu. Podnik svá čtvrtletní čísla představil v noci na dnešek. Visa je největší světovou sítí, která zpracovává transakce na platebních a kreditních kartách.

Ve výsledku se projevily rostoucí spotřebitelské výdaje a vyšší počet zpracovaných platebních transakcí v zahraničí. Dny vysoké návratnosti za nízkých výdajů se ale podle analytiků zdají být u konce. Investoři se obávají, jak si Visa poradí s novými pravidly regulace v USA, která ji mohou připravit o část budoucích příjmů. Její akcie proto klesly o procento po závěru obchodování na newyorské burze, když během dne emise posílila o dvě procenta na 72,09 dolaru.

Zisk Visy na akcii dosáhl 1,23 dolaru, zatímco Wall Street očekával 1,21 dolaru. Celkové provozní náklady se meziročně zvýšily o 17 procent na 872 milionů dolarů, zatímco celkové tržby vzrostly o 14 procent na 2,2 miliardy, jak se očekávalo.

"Jedou na všechny válce," uvedl finanční analytik Eric Grover ze společnosti Intrepid Ventures. "Všechno bylo pozitivní kromě záležitosti s regulátory," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK