Čtvrtletní zisk Shellu vzrostl díky cenám ropy téměř pětinásobně

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Zisk britsko-nizozemského ropného koncernu Royal Dutch Shell se v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšil díky vyšším cenám ropy v meziročním srovnání téměř pětinásobně. Shell dnešní výsledkovou zprávou výrazně překonal výkon britského konkurenta BP, jeho zisk však přesto zaostal za očekáváním analytiků.

Čistý zisk při aktuálním ocenění firemních ropných zásob vzrostl na 5,7 miliardy dolarů (99,5 miliardy Kč) z 1,2 miliardy dolarů o rok dříve, kdy firmu zasáhly vysoké ztráty rafinerií. Loni se tyto ztráty podařilo společnosti eliminovat, i když výsledek rafinerské divize byl proti třetímu čtvrtletí horší.

Zisk po odečtení mimořádných položek dosáhl 4,1 miliardy dolarů. Analytici podle agentury Reuters očekávali výsledek 4,95 miliardy dolarů

Svou těžbu Shell ve čtvrtím čtvrtletí zvýšil o šest procent na 3,5 milionu barelů denně. Podle firmy to je výsledek vysokých investic minulých let. Průměrná cena americké ropy se za čtvrtletí zvýšila na 85 dolarů za barel ze 76 dolarů o rok dříve.

BP ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala nárůst čistého zisku o 34 procent, a kdyby neinkasovala jednorázový zisk 1,4 miliardy dolarů, byl by její přírůstek nepatrný. Zisk největšího amerického ropného koncernu Exxon Mobil vzrostl o 53 procent a zisk Chevronu o 73 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK