AČCKA: Většina klientů se z Egypta vrátí do nedělního večera

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Naprostá většina klientů cestovních kanceláří, kteří zatím zůstávají v Egyptě postiženém politickými nepokoji, by se měla do České republiky vrátit nejpozději do nedělního večera. ČTK to dnes řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Nadále podle něj platí, že AČCKA ani ministerstvo zahraničních věcí turistické cesty do Egypta nedoporučují.

"Postupně se počet českých klientů (v egyptských letoviscích) snižuje, k nedělnímu dni by mělo být staženo z Egypta 99 procent českých turistů," řekl Okamura.

Dnes má z Káhiry odletět pravidelná linka ČSA. "(Spoj) přiletí do Káhiry tak, aby odletěl po poledni, další let bude v sobotu," řekl dnes ČTK chargé d'affaires zastupitelského úřadu Jiří Slavík, podle něhož byla dnes cesta na káhirské letiště průjezdná. Situace na letišti zůstává nepřehledná. Pokud jde o let ČSA, ve kterém jsou ještě volná místa, je podle českého diplomata situace pod kontrolou.

Vrátit by se měli i klienti CK, kteří měli zaplacené delší pobyty, cestovní kanceláře jim za to nabídnou kompenzace. Průzkum cestovních kanceláří prý nicméně ukázal, že klienti by své pobyty v letoviscích v naprosté většině rádi dokončili. "Zřejmě když už na té dovolené jsou, tak oni se teď nechtějí vracet dřív," řekl Okamura.

Okamura také připustil, že rušit zájezdy do Egypta nechtějí ani některé cestovní kanceláře. Nadále ale podle něj platí, že AČCKA ani ministerstvo zahraničních věcí turistické cesty do Egypta nedoporučují.

Zásoby potravin v turistických letoviscích, kde jsou čeští turisté, jsou prý na několik nejbližších dnů, do odletu drtivé většiny českých turistů zpět do České republiky tak vystačí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK