Koruna dopoledne mírně zpevnila k euru, k dolaru stagnovala

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Česká měna dopoledne nepatrně posílila k euru, vůči dolaru stagnovala. V 10:30 se koruna obchodovala na 24,10 Kč/EUR a byla tak o čtyři haléře silnější než při středečním závěru. K dolaru se obchodovala na středečních 17,47 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Začátek obchodování s korunou je klidný, její kurz k euru se pohybuje na 24,10 Kč/EUR. Stejně jsou na tom okolní měny, na kterých nesledujeme od středečního závěru prakticky žádnou změnu," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Akciové trhy ve světě váhají mezi růstem a poklesem, v Evropě se nyní obchoduje mírně v červeném, ale na měny v regionu to velký vliv nemá, dodal.

Trhy podle analytika částečně zneklidňují politické změny v Egyptě, zvláště v souvislosti s tranzitem ropy. Zájem o riziko se trochu utlumil, což pomohlo dolaru proti euru, zatímco ceny ropy se dál zvýšily.

Dnes může kurz eura podle Vlka ovlivnit zasedání Evropské centrální banky (ECB). "Změna sazeb je stále velmi nepravděpodobná. Rétorika ECB v poslední době začala být více protiinflační, což by měl potvrdit i komentář po dnešním jednání," konstatoval Vlk.

O sazbách dnes rozhoduje také Česká národní banka. "Pro zvýšení se mohou zvednout jedna až dvě ruce a v komentáři můžeme uslyšet zmínku o lepším výhledu ekonomiky a riziku drahých komodit a potravin pro inflační očekávání. To by ale nemělo být překvapením, naopak se zdá, že koruna už tento posun z velké části zohlednila v lednovém posílení," uvedl Vlk.

kri jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK