Japonský Sharp se díky televizorům vrátil do kladných čísel

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. února (ČTK) - Japonský výrobce spotřební elektroniky Sharp se díky končící vládní podpoře úsporných spotřebičů vrátil za prvních devět měsíců firemního roku do kladných čísel. Jeho čistý zisk dosáhl 21,8 miliardy jenů (4,7 miliardy Kč) po ztrátě 8,5 miliardy jenů ze stejného období předešlého roku. Tržby vzrostly o 15 procent na 2,3 bilionu jenů, oznámila dnes společnost.

Prodej televizorů značky Sharp se v posledním čtvrtletí loňského kalendářního roku zvýšil meziročně na dvojnásobek. Zákazníci hromadně nakupovali, aby na poslední chvíli využili pobídek k nákupům osobních spotřebičů.

Sharp je jedním z největších světových výrobců televizorů a panelů LCD a mezi jeho hlavní konkurenty patří korejské společnosti Samsung Electronics a LG Display.

Ve třetím čtvrtletí finančního roku do konce prosince zisk firmy Sharp klesl meziročně o 18 procent na 7,5 miliardy jenů. Tržby se zvýšily o 12,3 procenta na 825,5 miliardy JPY.

Výhled celoročního zisku Sharp snížil v říjnu o čtvrtinu původní předpovědi a vysvětlil to silným kurzem jenu a slabším prodejem panelů LCD. Dnes nechal Sharp celoroční předpověď čistého zisku na 30 miliardách jenů.

Firma ve snaze vymanit se z propadu minulého roku uskutečnila plán hlubokých úspor nákladů. V tomto roce Sharp uvedl na trh nové verze značek televizorů Aquos s technologií Quattron a mobilní telefony s otevřeným operačním systémem. V prosinci firma přišla s tabletem Galapagos.

hp jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK