Výrobci spotřebního zboží Unilever stoupl zisk o 15 pct

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 3. února (ČTK) - Britsko-nizozemskému výrobci spotřebního zboží Unilever NV stoupl ve čtvrtém čtvrtletí zisk o 15 procent na 955 milionů eur (23 miliard Kč). Výsledky podpořil vysoký prodej na rozvíjejících se trzích, který vyrovnala i nárůst cen komodit.

Tržby se za tři měsíce do konce prosince zvýšily o 12 procent na 10,8 miliardy eur. Objem prodeje se zvýšil ve všech regionech. Nejvíce rostl prodej zmrzliny a nápojů a spotřebního zboží.

Zisková marže, tedy podíl zisku na tržbách, se však snížila. Růst cen komodit překonal i úspory firmy vzniklé z předchozích opatření na snižování nákladů a z omezení výdajů za reklamu a firmě se nepodařilo veškerý nárůst nákladů na komodity přenést na koncové spotřebitele.

Britsko-nizozemský Unilever je třetím největším producentem potravin a spotřebního zboží na světě za společnostmi Procter & Gamble a Nestlé. Unilever působí ve více než stovce zemí světa. Vyrábí například zmrzlinu Magnum a Ben & Jerry's, instantní polévky Knorr, mýdlo Dove, šampony Sunsilk nebo čisticí prostředky Omo, napsala agentura AP.

Unilever donedávna v Česku vyráběl rostlinné tuky a majonézy. Jejich výrobu v továrně s více než 600 zaměstnanci v Nelahozevsi na Mělnicku ukončil ve druhém čtvrtletí loňského roku. Výrobní závod v Zábřehu na Moravě na Šumpersku firma uzavřela již v roce 2006. V ČR tak už firma nevyrábí, pouze prodává výrobky zahraničních poboček koncernu. Unilever v tuzemsku zaměstnává přibližně 250 pracovníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK