Hitachi zvýšil čtvrtletní provozní zisk na 120 miliard jenů

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. února (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Hitachi za třetí čtvrtletí fiskálního roku zvýšil provozní zisk na 119,8 miliardy jenů (asi 25,7 miliardy Kč) ze 66,3 miliardy jenů za říjen až prosinec předchozího roku. Konglomerát v dnešní zprávě také zvýšil celoroční výsledkový výhled.

Čistý zisk Hitachi za čtvrtletí se zvýšil téměř trojnásobně na 62,1 miliardy jenů. Tržby meziročně vzrostly o pět procent na 2,26 bilionu jenů. Výsledek odráží razantní snižování nákladů a silnou poptávku v Číně a na dalších trzích, která vyvážila dopad silného kurzu jenu.

Provozní zisk za celý rok do března odhaduje Hitachi na 440 miliard jenů, což bude nejvyšší profit konglomerátu za 20 let. Přitom ještě před dvěma lety utrpěl Hitachi jednu z nejhlubších ztrát v historii japonských korporací kvůli nadměrným nákladům a málo pružnému provozu.

Hitachi má rozsáhlou nabídku. Podnik vyrábí elektroniku od automatických praček po železniční systémy a je partnerem General Electric v jaderné energetice, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK