Deutsche Bank loni platila své investiční bankéře nejvíc

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 3. února (ČTK) - Největší německá banka Deutsche Bank platila loni zaměstnancům své divize firemního a investičního bankovnictví nejvíce ze všech investičních bank působících na newyorské Wall Street. Průměrná odměna těchto zaměstnanců Deutsche Bank se zvýšila o 16.000 eur na 373.000 eur (devět milionů Kč). Vyplývá to z dnešní konečné zprávy o loňských výsledcích Deutsche Bank.

Deutsche Bank vyplatila svým bankéřům více než americká Goldman Sachs. Ta jim dala loni v průměru po 431.000 dolarech proti 500.000 dolarům, které dostali zaměstnanci Deutsche.

Zatímco platy investičních bankéřů u Deutsche loni vzrostly o 18 procent, celkové mzdové náklady v bance se zvýšily o 12 procent na 12,7 miliardy eur. Pro divizi investičního bankovnictví, jejíž tržby stouply o 11 procent na 20,9 miliardy eur, bylo vyčleněno na mzdových výdajích 5,9 miliardy eur. Deutsche loni zvýšila počet zaměstnanců investiční divize o 12 procent a většina z nich pracuje v Londýně, New Yorku a Frankfurtu.

Téma bankéřských platů je od finanční krize roku 2008 horkým tématem, zejména pro evropské a americké politiky. Vlády a regulační úřady přiměly řadu bank ke změnám struktury odměn. Banky byly zejména nuceny výrazně omezit prémie, což kompenzovaly zvýšením základních platů.

Zisky Deutsche Bank ve čtvrtém čtvrtletí a v celém loňském roce kvůli nákladům na koupi Deutsche Postbank klesly o více než polovinu, banka však dnes potvrdila ambiciózní cíle pro letošní rok. Čistý zisk za čtvrtletí klesl na 6021 milionů eur z 1,34 miliardy eur před rokem a celkové výnosy se zvýšily o 34 procent na 7,4 miliardy USD. Celoroční zisk klesl na 2,3 miliardy z pěti miliard eur v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK