Čtvrtletní zisk majitele restaurací KFC stoupl o 27 procent

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Louisville 3. února (ČTK) - Zisk společnosti Yum Brands Inc., majitele restaurací Pizza Hut, Taco Bell a KFC, ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 27 procent na 274 milionů USD (4,8 miliardy Kč). K růstu přispěl převážně vysoký růst v zahraničí. Tržby společnosti se zvýšily o 5,6 procenta na 3,56 miliardy USD.

Provozní zisk ve Spojených státech, kde se firma potýkala s problémy, protože Američané v době recese šetřili a nechodili často ven na jídlo, se v posledních třech měsících roku zvýšil o 15 procent. Tržby v restauracích Pizza Hut otevřených nejméně rok stouply o deset procent a zvýšily se i v řetězcích Taco Bell a KFC.

Důležitým trhem pro firmu je v poslední době Čína, která se na celkovém zisku podílí 35 procenty. Provozní zisk čínských operací bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zvýšil o 15 procent. U zbývajících zahraničních operací byl vyšší o 18 procent.

Za celý rok čistý zisk společnosti stoupl o 8,4 procenta na 1,16 miliardy USD, tedy 2,38 dolaru na akcii. Tržby se zvýšily o 4,6 procenta na 11,34 miliardy USD. Výsledky zaostaly za odhady analytiků, kteří čekali zisk 2,52 dolaru na akcii při tržbách 11,82 miliardy USD.

Generální ředitel firmy Yum Brands Inc David C. Novak uvedl, že loňský rok byl zřejmě pro firmu nejlepším rokem za dobu, co je veřejně obchodovanou společností. V letošním roce se firma bojí dopadu růstu cen komodit a nejisté ekonomické situace na hospodaření, napsala agentura AP.

Yum provozuje po celém světě přes 37.000 restaurací. V České republice je přes 50 restaurací KFC, které v rámci licenční dohody provozuje polská firma AmRest. Mezi značky Yum patřily rovněž Long John Silver's a A&W All-American Food, ty však firma nedávno nabídla k prodeji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK