Zajišťovně Munich Re klesl čtvrtletní zisk o 38 procent

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 3. února (ČTK) - Největší světové zajišťovně Munich Re AG klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 38 procent na 480 milionů eur (11,5 miliardy Kč). Ke zhoršení hospodaření přispěly nákladné přírodní katastrofy, jako povodně v Austrálii. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Největší ztráty ve čtvrtém čtvrtletí způsobily povodně v Austrálii, které Munich Re stály 270 milionů eur. Povodně pokračovaly i na počátku roku a zajišťovna počítá se stejnými náklady i v prvním čtvrtletí 2011.

Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pojišťoven. Systém se tak díky rozložení rizik může vypořádat i s rozsáhlými ztrátami.

Slabší byl zisk kvůli přírodním neštěstím i za celý loňský rok, kdy se snížil o 5,1 procenta na 2,43 miliardy eur. Navzdory slabším výsledkům chce firma zvýšit dividendu na 6,25 eura na akcii z 5,75 eura v předchozím roce a koupit vlastní akcie až za 500 milionů eur.

Příjmy z pojistného se loni zvýšily o osm procent na 21,8 miliardy eur. Celkové náklady na přírodní katastrofy vzrostly o 200 milionů eur na 1,56 miliardy eur. Nejdražší událostí bylo zemětřesení v Chile, které Munich Re stálo jednu miliardu eur.

Munich Re rovněž provozuje jednu z největších pojišťoven v Německu Ergo. Hrubé příjmy z pojistného této divize se loni zvýšily o pět procent na 17,5 miliardy eur. Zisk se více než zdvojnásobil na 355 milionů eur z předloňských 173 milionů eur, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK