ECB nechala úroky na minimu, čeká se na vyjádření k inflaci

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 3. února (ČTK) - Evropská centrální banka dnes podle všeobecného očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu jedno procento, kde ji drží od května 2009. Ekonomové a finanční trhy však budou sledovat, co prezident banky Jean-Claude Trichet řekne ke stále rostoucím inflačním tlakům v eurozóně.

Analytici vesměs od Tricheta čekají zdůraznění, že ECB je připravena proti inflačním tlakům zasáhnout, avšak brzké zvýšení úroků signalizovat nebude. Trichet poprvé od finanční krize upozornil na existenci zvýšených inflačních rizik po lednovém zasedání bankovní rady.

Meziroční inflace v eurozóně v prosinci vzrostla na 2,2 procenta z listopadových 1,9 procenta a v lednu podle předběžných údajů vystoupila na 2,4 procenta. Její míra tak překročila cílovou úroveň ECB, která chce udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty.

Růst cen pohání zdražování energie a potravin, což se neodráží v takzvaných jádrových indexech, které centrální bankéři preferují před celkovými cenovými ukazateli. Riziko však spočívá v tom, že zejména zdražování energie se během doby může promítnout do cen ostatního zboží a služeb.

Většina ekonomů nečeká žádnou změnu úroků v eurozóně do čtvrtého čtvrtletí tohoto roku. Někteří investoři však začali sázet na zvýšení úroků již ve třetím čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK