Za leden stát vybral na mýtném bezmála o polovinu víc než loni

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Stát za první měsíc letošního roku vybral na mýtném téměř o polovinu víc než o rok dřív. Letos v lednu nákladní auta odvedla 624 milionů korun, o 48 procent víc než loňských 421 milionů Kč. Vyplývá to ze statistiky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Za růstem zřejmě je i zdražení mýtného od počátku roku.

"Lednový výběr mýta potvrzuje odhady ministra dopravy Víta Bárty, že by se i díky zdraženým tarifům v letošním roce mohlo vybrat až 7,7 miliardy korun," komentoval čísla Karel Feix, generální ředitel společnosti Kapsch, která fungování mýta v Česku zajišťuje. Od prvního ledna letošního roku mýtné pro kamiony podražilo o 25 procent na průměrnou částku pěti korun na kilometr. Obdobné zdražení plánuje ministerstvo dopravy i na příští rok, chtělo by prosadit také uvalení daně z přidané hodnoty na mýtné platby.

Lednový výsledek je jedním z nejvyšších měsíčních výběrů za čtyřleté fungování mýtného systému, uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Nejvíce se na mýtném vybere ve všední den, průměrně je to podle ŘSD mezi 28 a 29 miliony korun. Naopak o víkendu částky za výběr mýtného klesají.

V mýtném systému je nyní zaregistrováno 543.500 vozidel, z toho 60.300 připadá na automobily s hmotností mezi 3,5 tuny a 12 tunami. Většinu tak tvoří kamiony nad 12 tun. V Česku se mýtné v současnosti platí na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy; z posledně jmenovaných je zpoplatněno jen zhruba 180 kilometrů.

Za celý loňský rok vystoupal výběr mýtného na rekordních 6,6 miliardy korun. Část z vybraných peněz zůstane provozovateli systému Kapsch. Všechny finanční prostředky, které stát získá z elektronického mýtného a prodeje dálničních známek, se vracejí do výstavby a údržby silnic prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury.

Mýtné od letoška zdražilo i kvůli snaze ministerstva dopravy převést přepravu nákladů ze silnic na železnice. Proti zvýšení mýtných sazeb ale vystupují některé ekologické organizace, nákladní auta se podle nich přesunou na nezpoplatněné silnice, což dále zhorší zatížení některých obcí kamionovou dopravou.

Ministr Bárta podporuje rozšíření povinnosti platit mýtné i na vybrané silnice druhé a třetí třídy. Na nich by ale výběr mýtného měl hlavně regulační charakter a finančně by mohl být ztrátový, uvedl Bárta už dříve.

Mýtné v lednu (mil. Kč) 2011 2010 2009 2008 2007 624 421 400 497 422

Zdroj: MYTO CZ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK