Outdooroví výrobci dostali pokuty za určování prodejních cen

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. února (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokuty 2,32 milionu korun výrobci sportovních potřeb Husky CZ, a 425.000 korun podnikateli Zdeňku Královi, který podniká se značkou sportovního vybavení Pinguin. Důvodem je uzavírání zakázaných dohod o určování cen pro další prodej na trhu outdoorového vybavení. ÚOHS to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Husky podle ÚOHS porušila zákon ve vztazích s odběrateli jejího zboží z řad internetových obchodů. Firma podle úřadu založila svou cenovou politiku na ústních dohodách o povinném dodržování doporučených cen, které dále konkretizovala ceníkem rozesílaným formou e-mailu. Doporučené ceny nejsou protizákonné v případě, že prodejce není omezen v určování cen zboží pro jeho další prodej a má možnost stanovit koncovou cenu i pod výši doporučené prodejní ceny. To se v šetřeném případě nestalo.

"Šetřením bylo prokázáno, že společnost HUSKY plnění dohod o doporučených cenách pro další prodej svými odběrateli kontrolovala a pod hrozbou přerušení dodávek zboží či jiných sankcí jejich plnění i vymáhala," uvedl Rafaj.

Druhá pokutovaná firma, podnikatel Král, své obchodní partnery rovněž nutila pod hrozbou přerušení spolupráce dodržovat doporučené ceny. Král podle úřadu ukončil protisoutěžní jednání už v průběhu správního řízení, což ÚOHS zohlednil při stanovení výše sankce.

Firmě Husky bylo nařízeno, aby své obchodní partnery informovala o tom, že doporučené maloobchodní ceny mají pouze informativní charakter a nejsou závazné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK