Územní rozhodnutí pro obchvat Náchoda zrušeno, stavba se zdrží

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Náchod 3. února (ČTK) - Hradecký krajský úřad zrušil uzemní rozhodnutí pro stavbu obchvatu Náchoda, které loni vydal náchodský stavební úřad. Kraj vyhověl odvolání, které proti vydání územního rozhodnutí podalo devět subjektů. Příprava stavby obchvatu, který má město zbavit tisíců aut tranzitní dopravy, se zdrží o měsíce. Novinářům to dnes řekl starosta Jan Birke (ČSSD).

"Územní rozhodnutí se nyní bude muset doplnit, aby se námitkám vyhovělo. Ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic uděláme vše pro co nejrychlejší řešení," řekl starosta. Územní rozhodnutí například bude muset nově obsahovat kotování stavby v terénu. Starosta dodal, že bez platného územního rozhodnutí nemůže být obchvat zařazen mezi stavby financované ze státního rozpočtu. Bez územního rozhodnutí také nemohou začít výkupy pozemků.

Jednadvacetitisícový Náchod, kterým prochází hlavní tah z Hradce Králové do Polska, patří mezi dopravou nejzatíženější města v republice. Řidiči projíždějící městem denně čekají v dlouhých kolonách. Birke odhadl, že pokud by šlo vše hladce, mohl by obchvat stát za sedm až osm let.

Se současnou kritickou dopravní situací ve městě se radnice smířit nehodlá. Letos by chtěla provést změny v dopravě na místních komunikacích, aby doprava uvnitř města byla plynulejší. Počítá se i se stavebními úpravami některých silnic, změny by se měly dotknout i páteřní Pražské ulice. Konkrétní návrh změn by radnice chtěla představit do konce února. Příspěvek na stavební úpravy by město chtělo získat i od státu.

Za urychlení výstavby obchvatu loni na podzim lidé v Náchodě udělali dvě protestní blokády Pražské ulice. Léta připravovaná stavba sedmikilometrového obchvatu by měla stát asi dvě miliardy korun.

Zdeněk Rychtera mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK