Farmaceutická GlaxoSmithKline kvůli nákladům na spory ve ztrátě

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku propadla do ztráty. Mohou za to náklady na spory spojené se stažením jejího léku na cukrovku Avandia z trhu. Čistá ztráta činila 690 milionů liber (19,6 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 1,63 miliardy GBP ve stejném období předchozího roku. GlaxoSmithKline je podle tržeb druhou největší farmaceutickou firmou na světě a největší v Evropě.

Tržby společnosti se snížily o 13 procent na 7,19 miliardy liber. Firma zaúčtovala mimořádné náklady 2,2 miliardy liber spojené s urovnáním sporů. Kromě léku Avandia se spory týkají rovněž jejích minulých praktik při prodeji léků v USA.

Evropský regulační orgán nařídil v září stáhnout Avandii kvůli zvýšenému riziku infarktu z trhu. Americké úřady podmínily její další prodej uvalením přísných omezení na užívání, napsala agentura AP.

V České republice vznikla v roce 1993 pobočka firmy GlaxoSmithKline, s. r. o.. Předloni v ČR zaměstnávala 272 lidí. V portfoliu firmy jsou vakcíny Twinrix a Cervarix, značky Coldrex, Corega a Odol3Dent či dermatologické přípravky a vitamíny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK