Ceny mědi jsou kvůli nedostatečné nabídce na nových rekordech

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Burzovní cena mědi dnes stoupala na nové rekordní úrovně a přiblížila se těsně k hranici 10.000 dolarů (zhruba 176.000 Kč) za tunu. Na rekordy se šplhá i cín. Oba průmyslové kovy žene vzhůru sílící poptávka největších světových ekonomik a problémy na straně nabídky.

Cena mědí ve tříměsíčním termínovém kontraktu obchodovaném na londýnské burze LME se dnes nejprve dostala až na 9993 dolarů za tunu a po poledni byla kolem 9980 dolarů, 35 dolarů nad středečním závěrem. Na cenu nejpoužívanějšího průmyslového kovu má velký vliv poptávka Číny, tam se však začaly slavit svátky lunárního nového roku, takže obchodování bylo dnes slabé.

Investoři se od loňského roku vrhají zejména na měď a v poslední době i na cín, protože u těchto kovů je nejvíce možných problémů s dodávkami. "Měď má spolu s cínem nejpřesvědčivější fundamentální faktory. Měď od ostatních kovů jako hliník nebo nikl odlišují omezení na straně nabídky," řekla agentuře Reuters analytička Gayle Berryová z banky Barclays Capital.

Deficit nabídky na trhu s mědí má letos podle ankety u analytiků dosáhnout 444.000 tun, zatímco v červenci analytici čekali schodek 180.000 tun. Chuť investorů nakupovat měď a další kovy zesilují také příznivé ekonomické zprávě z Číny, USA i Evropy.

Cín se vyšplhal na další rekord 30.920 dolarů za tunu. Vedle růstu mědi mu pomáhají problémy s produkcí v Indonésii, která je největším vývozcem tohoto kovu.

Od počátku roku měď posílila o zhruba čtyři procenta a cena cínu se zvýšila o 14 procent. Nikl posílil o 13 procent, zatímco hliník má navíc asi dvě procenta a olovo a zinek stagnují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK